מהי גניקומסטיה?

מריבתנו נוטים לחשוב על ענייני החזה כאל דבר נשי, כזה שעיסוקו הוא בעיקר בקרב נשים בין אם בצורך להגדלת חזה, פיסול של החזה או אפילו הקטנה שלו. ובמעין הסכמה שקטה בין כולם נראה, כי שיחות אלו נשארות בגזרתן של הנשים, אך עם זאת בשנים האחרונות נראה כי חל שינוי קטן בתפישה הרווחת.  גם גברים בדיוק כמו נשים סובלים לא פעם מעודפי שומן בחזה, אפשר אף לומר כי מקרים של גניקוסמטיה מופיעים אצל כ70% מסך הגברים בגיל ההתבגרות. אך ישנם מקרים בהם תופעה זו איננה עוברת, והסיבות לכך הן רבות ושונות.

כיצד זה קורה ובאיזה שלבים?

גניקומסטיה הינה תופעה המלווה את הגברים גם בגיל ינקות, כאשר לא מעט תינוקות מפתחים רקמות שומן באזור החזה וגורמות לאיזה שהיא הבלטה. אך תופעה זו הינה זמנית ובדיוק כשם ההופעה המחודשת שלה בגיל ההתבגרות, וכאמור היא אמורה ללוות כמעל ל70% מהמתבגרים ולייצר בדיוק כמו אצל התינוקות תוספת שומן באזור החזה. הסיבות לכך הם הורמונליים ובפרט בגיל ההתבגרות, בו ההורמונים "פורצים" ויחד איתם גם תופעות לוואי כמו גניקומסטיה ופצעוני בגרות. עם זאת שימוש בתרופות שונות כמו אנטיביוטיקה, תרופות קרדיולוגיות, תרופות נגד דיכאון ועוד יכולות לכלול תופעת לוואי כמו גניקומסטיקה. כך גם שימוש מופרז בסמים יכול לגרום לתופעת לוואי כזו, גם שימוש מופרז באלכוהול או פעילות יתרה של בלוטת התריס. כמובן שגניקומסטיה גם חלק מתופעת לוואי של השמנת יתר.

איך מטפלים ומזהים גניקומסטיה?

ישנם כמה שלבים בזיהוי של גניקומסטיה והם תלויים גם בגילו של המטופל, אם תופעה כזו מופיעה אצל מתבגרים ייתכן ויתבצעו בדיקות שונות וממוגרפיות הכוללות בדיקה של איבר המין והבטן. אך במרבית המקרים לא יתבצע תהליך פולשני כזה או אחר עד לסיום גיל ההתבגרות. בדיקה חוזרת או בדיקה עם סיום גיל ההתבגרות תכלול ביופסיה, בדיקות דם, MRI, אולטרסאונד ועוד. בדיקות אלו יקבעו על פי הערכתו של הרופא ולאחר מכן תתקבל החלטה לאופן הטיפול. הטיפול הפחות שכיח הינם כדורים, אך השפעתם על מערכת הרבייה של הגבר הופכים אותם ללא מומלצים. הטיפולים השכיחים יותר הינם קריטה של השד או שאיבה בכמה דרכים שונות. למידע נוסף – ניתוח גניקומסטיה ד"ר עזריה.