החיים במטריקס

המטריקס

זוכרים את הסרט הזה? שבו גיבור הסרט, ניאו (neo – סיקול אותיות של המילה one) מגלה שהחיים שלו הם בעצם שקר אחד גדול. הוא חי במציאות מקבילה לעולם האמיתי וכל מה שהוא חשב שהוא אמיתי הוא בעצם בדיה. בסרט ניתנה לניאו בחירה – לבחור בגלולה האדומה או הכחולה. האחת תיקח אותו חזרה לעולם המדומה שבו לא יזכור דבר והשנייה תגרום לו להתעורר מהחלום שבו הוא שרוי ותיקח אותו לעולם האמת.

הראשון שפיתח את תאוריית היקומים המקבילים היה הפיזיקאי יו אורט שב-1957 הוכיח שפונקציית הגל (בעיית מדידה הקיימת במכניקה של הקוואנטים) לא קורסת אם לוקחים בחשבון קיומם של ריבוי יקומים.

ריבוי יקומים, או בשמם המדעי מולטיוורס (Multiverse) היא תיאוריה הטוענת כי קיימים עוד הרבה יקומים חוץ מהיקום שלנו. ישנם חוקרים רבים המסכימים שהתאוריה הזו בהחלט אפשרית. אחד מהם הוא סטיבן הוקינג למשל, שהקדיש חלק ניכר מחייו לחקר הסברה הזו. יש אף טענות כי ריבוי היקומים בעצם מכילים עותקים שלנו ושל החיים שלנו. זאת אומרת, שאם ישנה עצירה של המציאות שלנו ביקום מסוים ניתן יהיה לראות המשכים שונים אפשריים מאותה נקודת זמן ביקומים מקבילים לנו.

תיאוריה נוספת שחקר הוקינג היא פליטת קרינה מתוך חורים שחורים. הוא הצליח להוכיח כי חורים שחורים הם לא שחורים לגמרי אלא בכל זאת פולטים משהו בצורת קרינה. הוא הסיק שבמקום שבו אין חלקיקים רִיק מוחלט, לא יכול להיות שהאנרגיה שווה לאפס. תמיד יהיו תנודות קוונטיות שלה. התגלית הזו נקראת כיום קרינת הוקינג על שמו.

ישנם לא מעט חוקרים המתנגדים לתיאוריה הזו של יקומים מקבילים (מולטיוורס). הם גורסים שתאוריות מסוג זה שייכות יותר לתחום המחקר של הפילוסופים מאשר לחוקרי חלל ופיזיקאים.

לא משנה באיזו תיאוריה אתם בוחרים להאמין, תמיד כדאי לשאול שאלות המעוררות את המחשבה, את עניין הקיום שלנו. מי יודע, אולי מתוך השאלות יצוצו תשובות שייקחו אתכם למטה במחילת הארנב לגילויים על עולמות אחרים… אז באיזו גלולה אתם בוחרים?